HYVINVOINNIN JOHTAMINEN

Työhyvinvointi ja työssä jaksaminen on tärkeää sekä työntekijä itsensä että työantajan näkökulmasta. Työtekijä joka voi hyvin on tuottava, aikaansaava sekä häneltä löytyy usein halua tehdä työnsä hyvin, tuoda uusia ideoita työyhteisöön ja huolehtia myös siitä, että myös muut ympärillä voivat hyvin. Hyvinvointi on kokonaisuus joka muodostuu monesta eri palasesta. Jokainen työntekijä voi vaikuttaa työhyvinvointiin omalla asenteellaan ja toiminnallaan mutta myös esimiehen rooli työpaikalla työhyvinvoinnin johtamisessa ja huomioimisessa on tärkeä koko työn elinkaaren aikana siitä alkaen kun uusi työntekijä tulee työpaikalle aina työntekijän viimeiseen työpäivään saakka.

Työhyvinvointiin vaikuttavat Organisaatio, yksilö, yhteisö, työ ja johtaminen

Organisaatiotasolla työhyvinvointi vaikuttaa tuloksellisuuteen, asiakastyytyväisyyteen, poissaolojen määrään sekä henkilöstön vaihtuvuuteen työpaikalla (blogs2.abo.fi, n.d.). 

Myönteinen organisaatiokulttuuri syntyy yhteispelillä. Yrityksessä, jossa johto rohkaisee ja avoimeen ja myönteiseen työkulttuuriin lisää luottamusta sekä työhön sitoutumista työntekijöissä. Tällä taas on suora yhteys yrityksen tuottavuuteen sekä kannattavuuteen. (Taplause.fi, 2021)

Yksilötasolla jokaisen yksilölliset tekijät, asenne sekä suhtautuminen työhön ja työympäristöön vaikuttaa työssä jaksamiseen ja työhyvinvointiin. (blogs2.abo.fi, n.d.) Elämäntavat, liikunta sekä itsestä ja terveydestään huolehtiminen on tärkeää. 

Jokaisella työntekijällä on oma henkilökohtainen vastuu omasta jaksamisesta ja hyvinvoinnista. Elämässä tulisi olla mielekkäitä asioita ja muutakin kuin työ. Meillä jokaisella on omat henkilökohtaiset tarpeemme, jotka vaikuttavat työn tekemiseen, samoin kuin psyykkinen ja fyysinen toimintakykykin. Toisiaan omien voimavarojen ja elämäntilanteen sovittaminen työelämän kanssa vaatii yhteistyötä sekä vuoropuhelua. (Työterveyslaitos, n.d)

Yhteisötasolla kaikki työntekijät ovat omalta osaltaan vastuussa työhyvinvoinnista. Hyvä työilmapiiri vähentää poissaoloja ja parantaa samalla myös asiakastyytyväisyyttä. Kannustava ja kuunteleva työyhteisö mahdollistaa sen, että työpaikalla onnistutaan yhdessä ja tämä taas vahvistaa työntekijöiden yhteenkuuluvuuden tunnetta jolloin uskaltaa tuoda ilmi ja kokeilla myös niitä vähän "hullumpiakin ideoita" työpaikalla. 

Työyhteisössä myös johdon ja esimiehen aktiivinen työntekijöiden kuunteleminen ja näkyvillä tai saatavilla olo viestii arvostusta sekä välittämistä. Erityisesti muutostilanteissa sekä etätyössä tämä on tärkeää. (Taplause.fi, 2021)

Työtasolla mielekäs ja motivoiva työ lisää työssä viihtyvyyttä. Ylenemismahdollisuudet sekä yleensäkin vaikutusmahdollisuudet omassa työssään lisäävät työhyvinvointia. On myös tärkeää että työn kuormittavuustekijät ovat kohdallaan ja työntekijä kokee olevansa arvokas työyhteisössä. Liiallinen työmäärä aiheuttaa stressiä ja pahimmillaan työuupumusta kun taas optimaalisessa tilassa työn haasteellisuus sekä työntekijän taidot ovat tasapainossa.(blogs2.abo.fi, n.d.)

Johtamistasolla yrityksen ylin johto luo puitteet ja edellytykset työhyvinvointitoiminnan strategiselle suunnittelulle organisaatiotasolla. Esimiehet puolestaan huolehtivat työyhteisön toiminnan ja ilmapiirin käytännön kehittämistyöstä. Johtamistasolta lähtee sekä vastuu että velvollisuus organisoida ja kehittää työyhteisön työkykyä ylläpitävää toimintaa sekä työhyvinvointia. 

Alla kaavio työhyvinvoinnin johtamisesta, jossa kuvataan kuinka koko työyhteisön työhyvinvointiin vaikuttavia tekijöitä aina organisaatiotasolta alkaen ylimmästä johdosta aina työntekijätasolle. (Kuva. blogs2.abo.fi)

Hyvä työilmapiiri ei synny sattumalta vaan on seurausta suunnitelmallisesta johtamisesta, vuorovaikutuksesta sekä erilaisista korjaavista ja vahvistavista toimenpiteistä. (Taplause.fi, 2021)


Omaa pohdintaa työhyvinvoinnista:

Meillä suomessa moni asia on hyvin, jos miettii työhyvinvointia työturvallisuuden ja turvallisen työympäristön kannalta. Työpaikan esimiesten tehtävänä on mahdollistaa sekä varmistaa asia, mutta myös lainsäädäntö velvoittaa työnantajaa takaamaan sen että työympäristö on työntekijälle turvallinen ja terveellinen.

Työhyvinvointikokonaisuus on muutakin ja ehkä viime aikoina itse olen törmännyt työhyvinvoinnissa henkiseen jaksamiseen ja kuormittumiseen ja monesti siihen vielä saattaa sekoittua oman henkilökohtaisen elämän sen hetkinen tilanne. Työn vaatimukset osaamisen suhteen muuttuvat koko ajan ja jos työyhteisössä ei koe turvallisuutta, asioista ei puhuta ääneen ja työn kuorma on liian suuri saattaa osaava työntekijä lähteä muualle koska ei voi henkisesti hyvin. 

Asioihin pitää puuttua ajoissa ja niihin voi vaikuttaa. Työhyvinvointia ja avointa vuorovaikutusta tukeva esimies on yrityksessä avainasemassa.  Jos pitäisi nimetä 5 tärkeintä ominaisuutta työpaikalla tai työkaverissa niin itselleni ne olisivat: luottamus, muiden huomioiminen, avoin ja selkeä viestintä, työkaverin tukeminen ja auttaminen ja hyvä ilmapiiri jota kaikki haluavat ylläpitää. Kaikki nämä myös edistävät ja edesauttavat työnantajaa menestymään.

 

Henkilöstöjohtaminen
Sari Räihä
Luotu Webnodella
Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita