Mitä Henkilöstöjohtaminen on

Hyvä henkilöstöjohtaminen on yksi yrityksen menestystekijöistä, jolla varmistetaan, että yrityksessä on tarvittava määrä työpanosta ja riittävä määrä osaamista. Henkilöstö on yrityksen tärkeimpiä resursseja. Hyvään henkilöstöjohtamiseen kannattaa panostaa, sillä sen myötä työntekijät ovat suorituskykyisiä, sitoutuneita ja voivat hyvin. Näin luodaan hyvää tuloksellista yrityskulttuuria, sekä onnistumisen kierre, joka on yritykselle kilpailuetu. (Viitala, 2021, johdanto)

Koronapandemian myötä hyvän laadukkaan henkilöjohtamisen merkitys on kasvanut. Henkilöstöjohtaminen on suurelta osin ihmisten johtamista.  

HENKILÖSTÖHALLINNON TAVOITTEET

Tavoitteena saada oikeat ihmiset oikeisiin tehtäviin työn tuloksellisuuden takaamiseksi sekä työntekijän työsuhteen ja työhyvinvoinnin tukeminen.

Henkilöstöhallinnon tehtävänä on tukea yrityksen liiketoiminnan tavoitteita suunnittelemalla ja kehittämällä henkilöstöön liittyviä toimintoja yrityksen strategia ja toimialan erityispiirteet huomioiden. ( Tilisanomat.fi. 5/2017)

Henkilöstöhallinnon tarkoituksena on maksimoida työntekijän työtehoa ja minimoida työntekijöiden vaihtuvuutta Henkilöstöhallinto perustuu siihen, että työntekijät ovat yrityksen arvokkaimpia tuotannontekijöitä ja samalla myös kalleimpia. (Wikipedia.fi, n.d.)

HENKILÖSTÖHALLINNON TEHTÄVÄT

  • rekrytointi
  • palkkahallinto 
  • työhyvinvointi
  • johtamisen suunnittelu ja kehittäminen 
  • muutoksen johtaminen ja sitouttaminen
  • henkilöstön ja osaamisen suunnittelu
  • liiketoiminnan tukeminen
  • motivointi 

Henkilöstöhallinnossa on oltava hyvin perillä työsuhdetta säätelevien lakien osalta:

Työaikalaki, laki yhteistoiminnasta yrityksissä, laki naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta työelämässä, tapaturmavakuutuslaki, työturvallisuuslaki ja sairausvakuutuslaki. Tämän lisäksi Laissa on erikseen määritelty työterveydenhuollosta, työsuojelusta sekä työturvallisuudesta. Työlainsäädännön lähtökohtana on työntekijän suojeluperiaate. (Tem.fi, s. 4,5 )

Yhteistoimintalaki uudistui 1.1.2022. Perusasiat ovat pitkälti samoja kuin vanhassakin laissa, mutta lain uudistuksen keskeisin tavoite oli korostaa henkilöstön ja työnantajan kesken käytävän vuoropuhelun merkitystä työyhteisön kehittämiseksi. Muutos kannattaakin henkilöstöjohtamisen näkökulmasta miettiä mahdollisuutena kehittää asioita siten, että työnantaja pärjää tulevaisuudessakin ja työntekijät voivat hyvin sekä ovat tuottavia. Lisäksi lakimuutoksen yhteydessä henkilöstö- ja koulutussuunnitelma korvautui työyhteisön kehittämissuunnitelmaksi. (Lexia, 2021)

Johtaminen menestystekijänä

Hyvä henkilöstöjohtaminen on yksi yrityksen menestystekijöistä. Hyvällä henkilöstöjohtamisella varmistetaan että työntekijät pystyvät suoriutumaan työtehtävistään. Suoriutuminen perustuu motivaatioon, sitoutumiseen, työhyvinvointiin, osaamiseen sekä työolosuhteisiin. Henkilöstön johtamistehtävien onnistumisesta riippuu tuleeko yrityksen henkilöstöstä sille menestystekijä (Viitala, 2021, s. 10)

Mikä johtamisessa on tärkeää: 

K-Citymarket kupittaan kauppias Hannu Aaltonen kertoo mikä heidän yrityksessään henkilöstöjohtamisessa on tärkeää. Johtaminen on rakentavaa ja työntekijöiden kuuntelemiseen ja innostamiseen on oikeasti aikaa. Työntekijät tietävät yrityksen visiot sekä tavoitteet, joita voidaan tarvittaessa muuttaa. Yrityksessä haastetaan myös asiakkaat miettimään johtamisen tärkeyttä ja mihin johtamisessa on tämän perusteella hyvä keskittyä. Tämä osaltaan antaa suunnan sille, miten yritystä johdetaan tehdä toimenpiteitä siten se näkyy myös yrityksen asiakaskokemuksen tuottamisessa. (kulmia.fi, n.d)

Henkilöstöjohtaminen
Sari Räihä
Luotu Webnodella
Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita